4e Nieuwsbrief

      Reacties uitgeschakeld voor 4e Nieuwsbrief

Beste vrienden van de Stichting Golftalent naar de Top 
 
Hoewel het nog maar mei is, is het golfseizoen 2017 al weer een eindje op weg. Tijd om u namens de Stichting Golftalent naar de Top op de hoogte te stellen van de gebeurtenissen en wetenswaardigheden tot nu toe.
 
Roos heeft inmiddels met goed gevolg haar stage bij KLM afgerond. Ze heeft een fantastische tijd gehad. Veel geleerd, nieuwe mensen ontmoet en een gedegen inkijk gehad in de wereld van de aankomstprocedures van KLM en Schiphol. Vooral het aanleren van manieren voor de omgang met boze mensen (soms terecht, maar vaker niet) gaat haar ook in het gewone leven goed helpen.

De stage bij KLM, met een 40-urige werkweek vermeerderd met een uurtje of 20 aan reistijd en voorbereidingen, veroorzaakte dat er niet al te veel mogelijkheden waren voor het volgen van het intensieve door de NGF opgezette trainingsprogramma voor de winter. Haar teamgenoten van Oranje dames gingen 4 keer een week naar Portugal om onder goede omstandigheden te trainen en te spelen. Voor Roos beperkte het zich tot de 2 vrije dagen per week. Maar ook de omstandigheden in Nederland waren niet van dien aard dat van goede gestructureerde trainingen sprake was. Aan de andere kant, de winter was veruit de beste tijd om de stage te doen, anders zou deze in het wedstrijdseizoen hebben moeten plaats vinden.
 
In januari speelde Roos met de Oranje Dames het Portugees amateur op de Montado Golfclub. Met een groot gevoel van onzekerheid reisde ze af. Onzekerheid over haar vorm, voor zichzelf, maar ook ten opzichte van haar teamgenoten en de rest van het Europese veld. De eerste 2 ronde waren (ver boven verwachting) erg goed. Want met 72 en 73 stond Roos in de top 10. Blijkbaar is met een lage verwachting spelen goed voor de ontspanning. De 3e en 4e ronde vielen in dat licht met 78 en 79 dan toch weer tegen. Maar om tijdens een intensieve stage een Europees toernooi te spelen en dan de cut te halen en ook een paar goede ronden, gaf Roos toch weer goede moed. Einduitslag uiteindelijk 39e en qua score maar 1 respectievelijk 3 slagen meer dan haar teamgenoten.
 
Van 1 tot en met 5 maart speelde Roos met Oranje dames het Spaans amateur op Sherry Golf in Jerez. Dit is één van de grotere amateurtoernooien van Europa. Gesteund door de (deels) goede resultaten trainden de dames eerst een paar dagen in Portugal. Format van het toernooi is dat na 2 strokeplay ronden de top 32 van de 99 deelneemsters doorgaan naar een matchplay schema. Roos (en ook haar teamgenoten) haalde de matchplay met een gedeeld 20e plaats. In de matchplay speelde ze tegen de Engelse Annabel Fuller. Roos speelde goed, maar verloor desondanks 3 en 2. Ze gaf aan zij niet de wedstrijd had verloren maar dat haar tegenstander foutloos en erg goed speelde en dus de wedstrijd won. Bij het einde van deze partij was de Engelse 3 onder de baan.

In het klassement van de Nations cup werden de Nederlandse dames 2e waarbij de scores van Roos uit beide ronde meetelden. Helaas in de eerste ronde van de matchplay eruit, maar toch een goed gevoel. Punten voor de wereldranglijst gehaald, goed getraind en de aansluiting weer aanwezig met de Europese top.
 
Op 25 maart begon al de competitie in Nederland (zie onder). Maar op 26 maart vertrokken de Nederlandse Oranje dames met begeleiding van coaches naar Spanje voor de Copa Sotogrande / European Nations Cup. Dit is een combinatie van een individueel toernooi en een Nations Cup.
Roos (maar ook haar teamgenoten) speelde een prima toernooi en met rondjes van 72, 80, 76 en 76 werd ze 5e in het individuele klassement op maar 5 slagen van de winnares. Prima gespeeld (M.u.v. de 2e ronde) op een hele moeilijke baan met heel moeilijke greens en veel wind. Roos put hieruit veel vertrouwen.

Nog mooier was dat de Nederlandse equipe, voor het eerst in de historie van dit toernooi, ook de Nations Cup won met 1 slag voorsprong op Denemarken. Van de 4 gespeelde ronden telden 3 ronden van Roos mee voor het landenklassement. Coaches en het topsport management van de NGF allemaal erg tevreden. Op de wereldranglijst van de amateurs steeg Roos door haar resultaten naar de 180e plaats.

Inmiddels is de competitie 6 weken oud. Er is nog maar 1 reguliere wedstrijd te spelen. Net als in 2016 speelt Roos voor dames 1 van UGC de Pan. Het team heeft alle 5 tot nu toe gespeelde wedstrijden gewonnen en staan daarmee bovenaan in hun poule. Zaterdag 6 mei is de laatste competitiedag, maar de kruisfinales zijn al behaald als nummer 1. Deze worden verspeeld op 20 en 21 mei a.s. op De Gelpenberg en de dames van De Pan zijn, als titelverdedigers, de grote favorieten voor het landskampioenschap. Ze zijn er echter zeer van doordrongen dat het niet vanzelf komt en dat iedere wedstrijd focus en concentratie vereist.

In de laatste week van april werd op Noordwijk nog de voorjaarswedstrijd van de NGF gespeeld. Dit is de openingswedstrijd van het seizoen en de hele Nederlandse amateurtop is daarbij aanwezig. Ondanks een aantal fouten speelde Roos een goed toernooi. Met +4 (73 en 75) werd ze gedeeld 2e. Op een lastige baan als Noordwijk met redelijk wat wind een goed resultaat. Ondanks, zoals gezegd een paar foutjes, was vooral het goede nieuws dat ze 9 birdies maakte in de 2 rondjes. Beide rondjes eindigde Roos met 2 keer birdie.
 
Inmiddels is Roos bezig het laatste deel van haar opleiding af te ronden. Werkstukken maken, verslagen van de stages, mondelinge en schriftelijke examens. Het gaat prima en naar verwachting kan ze eind juni alles afronden. Daarnaast traint ze nu veel om de in de winter verloren tijd in te halen. Zowel golf technisch als fysiek. Bijna iedere dinsdag met de Oranje dames en daarnaast meerdere keren per week zelfstandig. Maar ook een paar keer fysiek, zelfstandig maar ook met Jeroen Schuur (Instituut Jacob Cats).

Haar driver en H3 alsmede de wedges zijn vervangen, zodat ze ook qua materiaal klaar is voor het komende wedstrijdseizoen. De maand mei is nog relatief rustig, maar vanaf juni wordt het druk. NK 21 (Trompbeker), NK Strokeplay, British Ladies, German amateur, Kennemer Open, ELTK Dames, IEAK, etc.

Tot slot is te vermelden dat Roos op 20 april de definitieve toelating tot de University van Miami ontving. Ze is toegelaten en gaat vanaf medio augustus studeren en golfen in de USA in Miami. Ze zal daar NCAA division 1 gaan spelen. Ze vindt het eng, maar kijkt er toch ook naar uit. Als communicatiemiddel is ze inmiddels een eigen website gestart, waarop haar wetenswaardigheden te lezen zijn. De volgende link verwijst hiernaar rooshaarman.nl.
 
Wij zijn als stichting bezig met de voorbereidingen voor een golfdag als dank voor u als sponsor en ondersteuner van de stichting en we zullen u op korte termijn berichten over de verdere planning daarvan. We zouden uw aanwezigheid daarbij weer zeer op prijs stellen. Uiteraard zullen Roos en haar coach Niels Kraaij daarbij weer aanwezig zijn. Mocht u in uw omgeving nog familie of kennissen hebben die misschien onze stichting een warm hart toedragen en deze zouden willen ondersteunen, wilt u hen dan naar onze website verwijzen, of hen met ons in contact brengen.
 
Met vriendelijke groet,
 
Evelyne van Ewijk
Voorzitter