1e Nieuwsbrief

      Reacties uitgeschakeld voor 1e Nieuwsbrief

Op 30 mei 2016 is de Stichting Golftalent naar de Top opgericht. De stichting heeft ten doel om getalenteerde jeugdgolfers te faciliteren en ondersteunen in hun weg naar de golftop. Eén van de talenten die de stichting heeft geselecteerd is Roos Haarman.

Als eerste activiteit werd op 6 juni jl. op GC Zeewolde een golfdag georganiseerd. Er werd een 18 holes wedstrijd gespeeld, waarbij Roos en haar coach Niels Kraaij met iedere flight 3 holes meespeelden. Na afloop van de wedstrijd werd door Roos en Niels een korte presentatie gegeven over de ontwikkeling van Roos, haar trainingen, wedstrijdprogramma en haar ambities en doelen. Roos maakte daarbij duidelijk dat haar grote doel voor het jaar 2016 is om te worden geselecteerd door de NGF voor deelname aan het WK voor amateurs in Cancun, Mexico in september 2016. De dag werd door de deelnemers als zeer positief beoordeeld en voor herhaling vatbaar. We denken na over een tweede dag in het najaar.

Het golfjaar van Roos tot eind juli werd met name in de maanden april, mei en juni gekenmerkt door het spanningsveld tussen enerzijds school en de verplichte stage van 5 maanden en anderzijds voldoende training, de NGF competitie en wedstrijden. Het bleek erg lastig om daar een goede balans te vinden. Zowel in de tijd was het lastig, maar ook veroorzaakte dit spanningsveld enige onrust in mentale zin.

Ondanks dat werd Roos met haar competitieteam, dames 1 van UGC De Pan, waar ze dit jaar voor het eerst speelt, met overmacht kampioen in hun poule. Met 6 gewonnen wedstrijden met een record “doelsaldo” van 101 gewonnen en 7 verloren punten bleven ze ongeslagen. In het weekend van 28 en 29 mei waren de kruisfinales op De Goyer. In de halve finale werd met 12-6 van Princenbosch gewonnen zodat op zondag de finale werd bereikt tegen Noordwijk. Na een 4-2 voorsprong in de foursomes werd de Nederlandse titel soepel binnengehaald met 3 overwinningen in de singles. Eerste grote kampioenschap dit jaar binnen.

Tijdens de competitie, toen De Pan gastvrouw was, speelde Roos in Conwy het Welsh Ladies Amateur. Ondanks een 7e plaats was het resultaat enigszins teleurstellend, met name omdat de kwaliteit van haar spel nogal wisselend was, een paar matige holes afgewisseld met een serie hele goede.
 
Na terugkomst uit Wales op maandagochtend, meteen doorgereden naar de Stippelberg voor een training met de ELTK selectie en de baan voorspelen. Dinsdag 3 mei dan de voorjaarswedstrijd. Met 2 ronden van 74 werd Roos 2e.
 
In het Pinksterweekend speelde Roos, zoals alle voorgaande jaren, het NK t/m 21 jaar, de zgn. Trompbeker. Ze speelde ronden van 77, 79, 74 en 74 en werd daarmee 3e. Teleurstellend omdat haar verwachtingen na eerdere resultaten van 2e en 3e bij dit kampioenschap hooggespannen waren. Maar het eerder genoemde spanningsveld tussen school en golf speelde ook hier een rol.
 
Midden juni was het NK Strokeplay op de Hoge Kleij. De stage was bijna voorbij, zodat zo langzamerhand de focus meer op het golf kon liggen. Na een matige start met een ronde van 80, werd haar positie in het klassement steeds beter. Van de 18e plaats ging ze met 77 naar de 12e plaats, met 72 naar de 4e plaats, om met 74 uiteindelijk als 3e te eindigen. Uiteindelijk dus een prima resultaat.
 

Meteen de dag erna vertrok Roos met het Nederlands damesteam naar Schotland om op Dundonald het British Ladies Amateur te spelen. De week werd besteed aan trainen en voorspelen. Roos miste op 1 slag de cut, maar gaf aan dat de vorm aan het verbeteren was. Ze kwam vrijdagavond om 8 uur thuis, maar had geen tijd om te rusten, want zaterdagochtend om 7 uur vertrok ze naar Zandvoort voor het Kennemer Open. Dit is een grote eendaagse wedstrijd voor amateurs over 27 holes. Ze won de wedstrijd met een score van +1. De intensievere trainingen en mentale rust begonnen resultaten af te werpen.

Begin juli stond het ELTK dames op het programma in IJsland. Het was een enorme belevenis. Vooral omdat ze met haar teamgenoten op het grote plein in Reykjavik was om de voetbalwedstrijd Frankrijk-IJsland te bekijken tijden het EK voetbal. De resultaten in het toernooi waren niet erg goed. Nederland werd 13e maar won wel de laatste wedstrijd tegen België. Dat is toch altijd een beladen duel.
 
Na terugkomst uit IJsland werd de maandag gebruikt om te rusten, maar werden alle dagen daarna, tot en met zaterdag, gebruikt voor trainingen en lessen met Niels. Short game, putten, bunkers, fine tunen van techniek, oefenrondjes etc. Ieder dag toch wel een uur of 6. Het gevoel en de vorm werden beter gaf Roos aan. Ze had rust in haar hoofd en door de trainingen nam het vertrouwen in haar eigen spel en kunnen verder toe.
 
Op zondag 17 juli vertrok ze naar Zweden voor het IEAK (individueel Europees Amateur Kampioenschap), één van de grootste Europese amateur toernooien. Hieraan doen de 144 beste amateur spelers mee. Roos speelde een prima toernooi en werd met ronden van 71, 73, 70 en 72 met een totaalscore van -2 uiteindelijk 14e. Een prima resultaat. Ook de NGF beoordeelde dit resultaat en de ontwikkelingen van de laatste weken als positief, want dinsdag jl. kreeg ze van de NGF het bericht dat ze is geselecteerd voor het WK in Mexico. Haar grote doel voor dit jaar dus bereikt.

Dit weekend verdedigde Roos haar titel op het NK Matchplay voor Dames op de Oosterhoutse. Met succes, in de finale versloog ze Karin Jansen met 4/3. 

De komende weken staan in het teken vanhet Brabants Open (12-14 augustus) de Zeewolde Cup Jeugd (21 augustus) en het Nationaal Open (eind augustus op Hilversum). Tussen door trainen en verder voorbereiden op het WK.
 
We houden u op de hoogte van de resultaten en ontwikkelingen.